Wetgeving

Naakt recreatie geen misdaad meer

Sinds mid 70er jaren van de vorige eeuw is naakt recreatie geen misdrijf meer. Alleen als gebied en tijdstip ongeschikt zijn kan je een bekeuring krijgen (ongeveer E95). Klik hier om meer te lezen over de NL Wetgeving en voorwaarden!










Naaktrecreatie zit sinds de 70er jaren van de vorige eeuw niet meer in de Zedenwetgeving, maar is bij het plaatsvinden ervan op een ongeschikte locatie of ongeschikt tijdstip bestrafbaar met een lage bekeuring uit de eerste categorie. Doorgaans iets van maximaal € 95 tegenwoordig.

Artikel 430 Wetboek van Strafrecht zegt:

"Hij die zich buiten een door de gemeenteraad als geschikt voor ongeklede openbare recreatie aangewezen plaats, ongekleed bevindt op of aan een voor het openbaar verkeer bestemde plaats die voor ongeklede recreatie niet geschikt is, wordt gestraft met geldboete van de eerste categorie".

Geschikt voor naaktrecreatie zijn dus altijd de door de Gemeente aangewezen plekken; vaak naakstranden, meertjes, grasvelden.


Daarnaast kunnen openbare natuurgebieden geschikt zijn, maar wanneer zijn ze dat nou? Vooral uitspraken in gevoerde rechtzaken maken dat duidelijk:


 A. Overall: als een kind kan weten dat de plek ongeschikt is, is ie dat ook. Denk aan een stadsplansoen, het lokale voetbalveld, bij het stadsslootje. Het stadsplein, de bieb, de bioscoop, de winkelstraat, het station, enzovoort zijn natuurlijk altijd ongeschikt en geen natuur.


B. De Hoge Raad heeft 3 criteria voor geschiktheid opgesteld, namelijk:

1: Naaktrecreatie moet maatschappelijk aanvaard zijn op die plek en tijdstip;

2: Ontmoeting met een naakt persoon moet uitwijk bieden, voldoende ruimte.

3: Geen totale maatschappelijke / sociale ontwrichting (grote files, botsingen, volksopstand, enz).


C. Bij naakt zijn is het gedrag bepalend. Bij seksuele handelingen of uitnodiging daartoe is de Zedenwetgeving (art239) van toepassing. Bij louter naaktrecreatie (wandelen, fietsen, kanoën, zonnen, enzovoort) is art430a van toepassing. Bij kanoën is er al een uitspraak dat een naaktroeier die zijn boot aan de kant hees om elders verder te roeien en duidelijk met recreatie bezig was dus niet strafbaar bevonden!


Als jouw openbaar natuurgebied voldoende groot is (bvb groter dan 100ha) en voldoet aan deze 3 eisen is het gebied in algemene zin geschikt voor naaktrecreatie. Echter bij plots veel drukte met m.n. kinderen of evt. volwassenen kan de geschiktheid zich keren. Kies dan voor een route waarmee je hen niet ontmoet of kleed je aan.


Belangrijk is om te weten dat "naakt gezien worden" geen strafbaar feit is. In natuurgebieden kan je vaak van grote afstand iemand naakt zien recreëren, maar de rechter bepaalde al eerder dat voor aanhangig maken ervan al minimaal 2 of 3 personen nodig zijn. Maar sec naakt gezien worden is niet strafbaar.


Tenslotte nog dit - de wetgeving ten spijt: bij actieve recreatie in geschikt natuurgebied zijn er normaliter ook geen agenten en als je in beweging blijft (wandelen, fietsen, kanoën) is de kans bij naakt gesignaleerd worden en op staande gehouden worden extreem klein. Bovendien: zelf monitoren van geschiktheid, drukte en mogelijke problemen en daarop scherp cq gepast reageren zal de kans op problemen tot nul reduceren. Dus verleg je route of kleed je aan als de situatie daarom vraagt.


Krijg je toch een bekeuring: betaal deze dan niet, ga (zo) in Verzet en zoek contact met de NFN hierover. Of schrijf je eigen Verzetschrift.

Klik hier en lees hoe je je goed kan voorbereiden op naturistische recreatie in de openbare natuur!


Goede site met aanvullende informatie:


https://www.artikel430a.nl/index.html